El mercat dels data centers i el Build to Rent, tendències del sector immobiliari de 2022

Després d’una davallada en la construcció de noves promocions immobiliàries i un cert immobilisme causat per la incertesa de la pandèmia, el mercat immobiliari torna a recuperar el seu ritme de creixement amb força i hi haurà un impuls econòmic.

Segons l’Informe de Tendències de 2022 elaborat per la consultoria Gesvalt,  els preus de l’habitatge s’estabilitzaran després d’una pujada interanual del 3,7%, tot i que augmentarà la demanda de pisos de lloguer per part d’inversors i augmentaran les xifres de compra-venda i d’hipoteques. A més, pronostica que el Build to rent serà un dels models que experimentarà un creixement superior aquest any, amb unes xifres de negoci que s’espera que superin el 10% interanual. Aquesta dada certifica l’èxit d’aquesta tendència després que l’any 2021 cresqués un 30%.

Els data centers, un sector amb molt potencial de creixement

Totes les tendències sorgides durant la pandèmia es mantindran aquest proper any. Entre d’altres, l’auge del sector logístic. Aquest segment s’ha convertit en el motor de recuperació econòmica del mercat immobiliari després que el volum invertit cresqués un 33%, sent Barcelona i Madrid els territoris líders. Les expectatives de creixement per a la capital catalana són molt notables, ja que es calcula un augment de 400.000 m2 en el seu parc logístic. En aquest sentit, també cal destacar el creixement exponencial dels data centers. Aquesta infraestructura és necessària per emmagatzemar el gran volum de dades que es genera actualment al nostre territori i, per tant, és un actiu crític. Segons aquest informe, aquest any es duplicarà el volum d’inversió en els centres de dades i amb l’objectiu d’arribar a una potencia instal·lada de 600 MW l’any 2025.

Per la creixement necessitat de tenir espais on emmagatzemar les dades, Adequa treballa des de fa any en la creació del D-hub Òdena, un campus sobre el coneixement i les dades on s’ubicaria el primer hyperscale data center de l’àrea metropolitana de Barcelona. Aquest hub està ideat per acollir empreses del sector tecnològic especialitzades en cloud, IoT, intel·ligència artificial i tot allò que tingui a veure amb la indústria 4.0.

La digitalització, clau per millorar processos

Per últim, una altra de les tendències de 2022, lligada a l’auge dels data centers, serà la digitalització del sector i la utilització de processos sostenibles. Gesvalt assegura que les promotores i immobiliàries estan apostant per buscar alternatives que permetin realitzar alguns processos de forma automatitzada i sense intervenció humana. Per això, estan incorporant les últimes novetats tecnològiques com el Big Data o el Machine Learning per millorar els seus serveis i poder preveure, per exemple, la demanda d’habitatge que experimentaran.