El proptech (acrònim de property technology) fa referència a les empreses del sector immobiliari que utilitzen la tecnologia per millorar, refinar o crear nous serveis, com la compravenda d’actius o els processos de construcció, disseny, manteniment, finançament i gestió d’immobles.

El sector proptech ha crescut molt en els darrers anys per adaptar-se als nous temps i es preveu que el 2023 vagi augmentant exponencialment a Espanya, que ja és el segon país del món que més inversió en proptech atrau.

 

Quins beneficis aporta la tecnologia?

El proptech ha suposat una autèntica revolució en el sector immobiliari. Entre els molts beneficis que aporta la digitalització del sector immobiliari destaca la capacitat d’escurçar els temps de venda d’un immoble, per la qual cosa es redueix el risc que aquest perdi valor.

Així mateix, permet fer una anàlisi del mercat en temps real i conèixer al moment les necessitats del client final, i tenir dades actualitzades de l’entorn, les infraestructures i els immobles, entre altres. Per últim, també millora l’experiència del mateix client, la valoració dels actius i l’automatització dels processos burocràtics associats.

 

Quines tecnologies són les més utilitzades?

Amb l’auge de la digitalització, el sector viu una etapa d’expansió en l’ús de les següents tecnologies:

  • Big Data: ha estat un dels grans avanços en permetre obtenir dades en temps real.
  • Internet of Thing (IoT): Els Nous edificis intel·ligents compten amb una capa de connectivitat que connecta els dispositius al mateix edifici.
  • Blockchain: Ofereix la possibilitat d’operacions més segures, eficients i ràpides, reduint la intervenció d’intermediaris.
  • Realitat virtual i augmentada: possibilita la personalització a l’hora de mostrar immobles, i per això facilita la presa de decisions del client i estalvia temps a compradors i venedors.
  • Peer to peer: Obre la possibilitat que els usuaris tinguin una relació directa i facilita opcions econòmiques en les operacions.